מאת ליאורה ויינבך
חקר השיח הוביל אל ההבנה כי הדיבור משקף שתי אינטליגנציות המוטבעות באדם והמתנצחות ביניהן על עיצוב אופני התנהלותנו. מחקר רב שנים גילה כי בצד האינטליגנציה האנושית, המייחדת את האדם ומיקומה במצח הקדמי, קיימת גם אינטליגנציה יצרית, נטולת חשיבה, שבסיסה מוצפן בעורף האחורי. האינטליגנציה היצרית זורה בחיינו חיכוך, ניכור, הרס, כשל, בלבול ותחושת אין-מוצא. כפל מנגנונים זה מחייב את האדם לרכוש ידע וכלים שבאמצעותם יוכל למנוע ולמזער את הנזקים שהאינטליגנציה היצרית מחוללת בחייו.
'צופן הדיבור' מציג מודל תאורטי רב-תחומי ובצידו שיטה יישומית למימוש האינטליגנציה האנושית בהתנהלות היומיומית. באמצעות שיטת SMM ('משנה מקום משנה מזל' – Switch My Mind) לומד האדם לעבור מפעילות מוחית אחורית ויצרית, לפעילות מוחית קדמית ואנושית. בהמרה זו מממש האדם יכולות וכישורים עילאיים בהם ניחן. הדבר ניכר בתפקוד מיטבי במישור החיים האישי, החברתי, הלימודי, הזוגי, ההורי, העסקי והארגוני.
הספר מבקש למקד את שימת ליבו וערנותו של הקורא לרבדים פנימיים של רוחו, תבונתו, רגשותיו, מחשבותיו והשתקפותם של כל אלו בדיבור. הוא כתוב בצורה פשוטה וידידותית. הוא מלווה ב-140 איורים ותרשימים הממחישים פעילות מוחית שאינה נראית לעין. השפה הגרפית שהספר מציע, מאפשרת לאדם להבין את עצמו ואת זולתו במידה רבה יותר של דיוק.
חקר הדיבור הוביל, שלא כצפוי, לשאלת קיומו העתידי של המין המדבר. האם נהיה או לא נהיה? התשובה לשאלה זו התקבלה מתוך בחינת הרעיונות שהמדע דוגל בהם והשתקפותם במקור התנכי. גישה זו חשפה מודל התפתחותי העומד, למרבה הפלא, באמות המידה שהגדיר המדע בחפשו אחר תאוריה כוללנית המכונה כיום: 'התאוריה של כל-דבר'. על-פי מודל זה מותנה קיום המין האנושי בידיעת הטוב והרע ובבחירה ביניהם ככתוב: 'מָוֶת וְחַיִּים, בְּיַד-לָשׁוֹן' (משלי יח 21) 'וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים!' (דברים ל 19(. הבחירה המודעת במימוש המידות האנושיות מבטיחה את אחדות המין האנושי ואת קיומו בדרגה נאצלת מעל לכלל המינים בבריאה.
ד"ר ליאורה וינבך, חוקרת השפה העברית והתפתחות אופני הדיבור. מרצה בכירה מאוניברסיטת תל-אביב. עמדה מטעם משרד ראש הממשלה והסוכנות היהודית בראש פרויקט שפ"ע לפיתוח מתודולוגיה להקניית השפה העברית בברית המועצות. כתבה כעשרה ספרים. חלקם מילונים דידקטיים ללימוד השפה העברית הנפוצים כיום ברחבי העולם. המודל הרב-תחומי והרב-תרבותי, המוצג בספר זה, פותח וגובש במהלך עבודה אקדמית ביחידה ללימודי עברית, בבית הספר לחינוך, בחוג לקולנוע באוניברסיטת תל אביב וכן במסגרת לימודי התואר השני לגישור וליישוב סכסוכים בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן.
האתגר: תרבות של אחווה ושלום ברוח המדע והמורשת
'צופן הדיבור' הוא ספר ראשון בסדרה של ספרים המבקשים לקדם גישה רב-תחומית ורב-תרבותית במטרה לקרב בין האדם לעצמו, לזולתו וכן בין עמים ולאומים בדרך להשגת תרבות מאחדת – תרבות של אחווה ושלום.
חקר האנושיות וביטוייהּ במקור המקראי חשף את הפן המדעי והרב-תחומי המוצפן בתנ"ך. תפיסת עולם זהה על מהות האדם עולה גם מתוך מורשות מקודשות אחרות כמו הברית החדשה, הקוראן, האי-צי'נג והבודהיזם. נראה כי כאשר המדע ומורשת העמים הולכים שלובי זרוע, מתקבלת בהירות בתפיסת האדם ועולם הרגשות, החשיבה, המוסר, התודעה, הדיבור, ההתנהגויות והיחסים רבי הפנים בין הבריות.
גילוי הערכים האנושיים והעצמתם הוא המענה לכוחות הפירוד המאיימים על האדם כפרט ועל החברה האנושית ככלל. גישה רב-תרבותית ורב-תחומית עשויה להעשיר את האדם באשר הוא. גישה מאחדת זו בוראת תמונת עולם משותפת, שפה משותפת וידיעה משותפת. אלו נחוצים לחברה בת זמננו האמורה להצעיד עצמה אל עבר פסגה נכספת של אנושיות, אחוות עמים, שיתוף-פעולה ויציבות בת-קיימא.